- Lysforhold
- Luftfugtighed
- Temperatur
- Ro
Lysforhold - intet er mere skadeligt for vin (især hvidvin) end at være udsat for sollys. En vin, der står i et vindue med sol hele dagen vil være ødelagt efter få dage. Hvis du har et rum til vin, så gør det så mørkt som overhovedet muligt - helst totalt mørklagt. Hvis du ikke har et mørkt rum, så opbevar vinen i kassen og ikke i en vinreol.
Luftfugtigheden er vigtig, da den er med til at forhindre udtørring af kork-proppen (dermed er det ikke et problem med skruelåg). Hvis korken tørrer ud, vil der være adgang til iltning af vinen udefra, og så opstår det kendte begreb "prop". Når du først har smagt en vin med "prop", er du aldrig i tvivl igen. Det smager som en blanding af 5 dage gammel karklud og vådt muldjord. En luftfugtighed på 70-80% er bedst, og aldrig under 50% i længere tid. Her i Danmark har vi generelt en ret høj luftfugtighed omkring os, så det er sjældent et stort problem. Hvis luftfugtigheden er for høj, kan etiketterne på vinen tage skade. Det kan du let løse ved at spraye lidt hårlak på etiketten, og så holder den væsentligt bedre.
Ligesom vi mennesker, sætter vin også pris på ro. Vinen bør ikke udsættes for rystelser og her vil jeg hejse flaget for de populære vinkøleskabe. Mange af de prisbillige vinskabe har ikke vibrationsdæmpet kompressoren og dermed er de kun egnede som "serveringsskabe", hvor du bruger det til at køle vinen i dagene før den skal serveres. Ro og ingen vibrationer er vigtigt, når vi taler langtidsopbevaring af vin. Hvis du bor på en husbåd, skal du nok finde en løsning udenfor matriklen...
Og så lige en sidste ting - skal vinen egentlig ligge ned? - eller måske stå op? Tjah.. - meningerne er efterhånden lidt delte og nu bliver det lidt nørdet. Tidligere sagde man altid, at vinen skulle ligge ned for at holde korkproppen fugtig og dermed undgå udtørring og iltning. Men ny forskning indikerer, at såfremt du har styr på de 4 punkter ovenfor, vil vinen faktisk have godt af at stå op. Kort fortalt handler det om, at den luft i flasken, som vinen er født med, måske har det bedst med at være ved proppen, fremfor at være i toppen af den liggende flaske. Hver gang temperaturen falder eller stiger vil luften i flasken i henhold til fysikkens love fylde henholdsvist mere eller mindre - og når den fylder mindre kan der opstå et vacuum, der trækker en smule luft ned gennem korken. Bevares - vi er ude i nørderiet nu, men jeg har da selv gang i forsøget hjemme hos mig selv!
"Hvad gør du selv?" bliver jeg jævnligt spurgt. Her er jeg velsignet med at have en kælder i mit hus. Da jeg for mange år siden omdannede et rum til vinkælder, fik jeg muret vinduet til (mørke), tjekkede luftfugtigheden (ligger mellem 70 og 85%), monterede termometer (som idag er online!) og byggede nogle solide, ubehandlede træreoler for at maksimere kapaciteten. Da den kapacitet viste sig at være for lille (surprise surprise), var jeg heldig at få adgang til en anden kælder, hvor jeg har skruet en træplade for vinduet indefra og iøvrigt konstateret at luftfugtighed og temperatur var på plads. Hvad jeg så gør, når denne kapacitet også er opbrugt må jeg løse til den tid.