Hurtig og nem levering Fri fragt i DK over kr. 1.000 Bedøm os på Trustpilot

Mød sauvignon blanc-specialisten Peter Dipoli

”No Facebook, no Twitter – just wine”

Peter Dipoli er et af de reneste talenter inden for vinverdenen. Han betragtes som lidt af en pioner i Alto Adige, og så producerer han vine på et suverænt niveau i den bjergrige region. Peter stammer fra en landmandsfamilie i Bolzano. Han er ambitiøs og ærlig og formår at leve af det, han elsker – nemlig vin. Hans motto er: ”No Facebook, no Twitter - just wine”. Et motto, som måske ikke er helt dumt at leve efter, når man sipper de gode dråber.

En mand med høje ambitioner for vin

Efter at have studeret vin og samlet erfaring i flere år, tog Peter Dipoli i 1987 tilbage til sin families frugtplantage for at kaste sig ud i drømmen om at producere vin. Han havde en altoverskyggende tro på, at han på de stejle og højtliggende skråninger kunne brillere med produktion af komplekse og aldersværdige vine. En tro, han ikke var alene om. Familien købte derfor 1,2 hektar vinmarker i Penon nær Cortaccia i Sydtyrol (Alto Adige).
Herefter satte Peters viden, ambition og ikke mindst kreativitet gang i nye vinranker. Peter begyndte straks at erstatte den lokale, røde schiava med sauvignon blanc. Allerede i 1990 – tre år efter – blev den første årgang af vinen Vogler tappet. En særlig årgang på kun 1637 flasker. På det tidspunkt havde Dipoli ingen kælder selv, og vinificeringen foregik derfor hos en god ven.

Fra 1637 flasker til fem hektar vinmarker

I 1998 købte Peter en gammel landbrugsejendom i landsbyen Egna, som blev restaureret, og som i dag er Weingut, Peter Dipolis egen vingård. I de følgende år blev vingården udvidet ved at købe nye marker og forpagte andre.

Sådan blev marken Iugum i den nærliggende landsby Magré også en del af ejendommen. Iugum (iou-gum) betyder "åg" på Latin. Vinmarken ligger på skråningen af Magré og er en af de varmeste vinmarker i hele Sydtyrol (Alto Adige). Den varme temperatur og jordstrukturen med et højt lerindhold har været medbestemmende i Peter Dipolis valg af Bordeaux-sorter. Hans mål var at producere en rødvin med lang fadlagring, som kunne modstå lang flaskealdring.

Iugum ligger i 300 meters højde og er på ca. én hektar. Den er beplantet med 70% merlot og 30% cabernet sauvignon med en tæthed på ca. 7.000 vinstokke pr. hektar. Det giver en produktion på ca. 6.500 flasker. Samlet råder Dipoli i dag over fem hektar vinmarker, hvoraf fire af dem er beplantet med sauvignon blanc.
Netop herfra kommer vores nye årgang – og vi kan slet ikke vente med at dele den med dig.

Peter Dipoli Voglar Sauvignon Alto Adige DOC 2017

Vinen kommer fra Voglar-marken, der ligger i landsbyen Penon tæt på Cortaccia i ca. 600 meters højde. Her er der ca. tre hektar med Sauvignon Blanc plantet med en tæthed på mellem 5.000 og 7.000 vinstokke pr. hektar. Det giver en produktion på ca. 30.000 flasker.

Det oprindelige navn for markens beliggenhed er Fogolar, hvorfor Peter Dipoli gav vinen navnet Voglar. Det er Trentino-dialekt for det italienske ord "Fogolar", som betyder "ildsted".
Der høstes ultimo september til primo oktober. Mosten gæres i store fade af akacietræ ved ca. 22° i 10 dage. Derefter har vinen ligget på bærmen i samme fad og modnet indtil maj 2018. De tre første måneder omrøres vinen hver tiende dag.
Tapning er foretaget i begyndelsen af juni 2018, hvorefter den har ligget tre år på flaske, før frigivelse nu i juni 2021. Peter Dipoli er en seriøs herre, og han venter med frigivelse, indtil vinen er, som han vil have den.

Peter Dipoli mente, at Sauvignon Blanc ville være den optimale druesort grundet den høje placering og den kalkholdige jord. Højden af skråningen giver en længere vækstsæson, og dermed større modning uden tab af syre og aroma i druerne. Det giver optimal mulighed for at ældes i flasken. Målet var en vin med komplekse aromaer af tropiske frugter uden vegetabilske dufte, men med masser af mineralitet.

Det er præcis dét, du vil møde i glasset. For Peter Dipolis overbevisning og dybdegående undersøgelse af ‎‎terroir‎‎ synes at have båret frugt i vores optik. Voglar er absolut en anbefalelsesværdig vin. Den har en perfekt syrlighed, struktur og godt med mineralitet – og så har den et fint gemme-potentiale.

Prisen er 165 DKK.

Bestsellere

Podere Le Ripi Amore e Follia Syrah Toscana IGT 2016

Lagret som en Brunello di Montalcino. En vin med en raffineret elegance.
DKK 206,00

Tabarrini Bianco Dell'Umbria ”Adarmando" IGT 2020

Den originale Trebbiano Spoletino. 7 gange 3 glas i Gambero Rosso, herunder de sidste 5 år i træk.
DKK 215,00

Cascina Roccalini Langhe Nebbiolo DOC 2020

Lækker Langhe Nebbiolo fra de yngste stokke på Roccalini marken.
DKK 162,00
Skriv en kommentar
Velkommen til Copenhagen Wine. Her sælges der noget af det bedste vin du kan finde i Danmark. For at handle her skal du bekræfte at du er fyldt 18 år.